Reddingsbrigade avond 2023

Op zaterdagavond 10 juni organiseerde de reddingsbrigade een speciale training voor duikteam Heel. Tijdens deze training werden de deelnemers opgesplitst in vier werkgroepjes, waarbij elk groepje een specifieke focus had.

Reddingsbrigade introles

Groep 1 concentreerde zich op kloswerpen, een belangrijke vaardigheid bij reddingsoperaties. De duikers oefenden het werpen van een klos, een drijvend object aan een touw, om slachtoffers in het water te bereiken. Ze leerden technieken om nauwkeurig en met voldoende kracht te werpen, zodat ze snel en effectief hulp konden bieden.

Reddingsbrigade introles

In groep 2 lag de nadruk op reddingszwemmen met behulp van een reddingsboei. De duikers leerden hoe ze een drenkeling konden benaderen en veilig konden vervoeren met behulp van een reddingsboei. Ze oefenden verschillende technieken om het slachtoffer te ondersteunen en te manoeuvreren door het water, waarbij ze zich bewust waren van het belang van stabiliteit en controle.

Reddingsbrigade introles

Groep 3 richtte zich op het uitvoeren van grepen om een slachtoffer in het water te draaien. De duikers leerden verschillende grijptechnieken om een bewusteloos slachtoffer te draaien en in een stabiele positie te brengen, waarbij ze rekening hielden met de veiligheid van zowel zichzelf als het slachtoffer. Ze oefenden deze manoeuvres met zorg en precisie om een optimale hulpverlening te waarborgen.

Reddingsbrigade introles

Groep 4 focuste op het toedienen van zuurstof aan een slachtoffer. De duikers leerden hoe ze zuurstofapparatuur correct konden aansluiten en gebruiken om een slachtoffer te voorzien van de benodigde zuurstoftoevoer. Ze kregen inzicht in de verschillende soorten zuurstofsystemen en oefenden het veilig en effici├źnt toedienen van zuurstof in verschillende scenario’s.

Tijdens de training waren ervaren instructeurs aanwezig in elk werkgroepje om begeleiding te bieden en de veiligheid te waarborgen. Er werd benadrukt dat het correct uitvoeren van elke techniek en het naleven van de juiste procedures essentieel waren voor een succesvolle reddingsoperatie.

Na afloop van de training kwamen alle groepjes samen om ervaringen en leerpunten te delen. De reddingsbrigade en het duikteam bespraken de vooruitgang die was geboekt en de vaardigheden die waren verbeterd in elk van de specifieke focusgebieden.

De speciale training met de verschillende werkgroepjes bleek een waardevolle en praktische ervaring te zijn voor het duikteam Heel. Het bood hen de mogelijkheid om zich te specialiseren in specifieke redding technieken en hun competenties op deze gebieden aan te scherpen. Door te focussen op kloswerpen, reddingszwemmen, draaigrepen en zuurstoftoediening, werden de duikers beter voorbereid op verschillende noodsituaties in het water.

Mogen we alle vrijwilligers bedanken voor deze fantastische avond!