Duik Aquabest 05-09-2021

Eigenlijk zouden we gaan duiken op ons huisrif in Fase A maar het zicht was daar zo beperkt dat er last minute werd besloten om naar Best te gaan.

Zelf heb ik hier vorig jaar een paar duiken gemaakt met Rob v D. De missie was naast een leuke duik om ook het onderwaterhuis te vinden. Door allerlei geruzie tussen gemeente en oude en nieuwe eigenaren is in het verleden de duikstek gesloten, wel werd er nog gedoken door de militaire duikclub van de genie die ook de zorg had over de attributen die toen nog onderwater lagen.

Bij de vorige duiken en ook op deze dag was er geen of weinig duikactiviteit te bespeuren.

Na het indelen van de buddy’s zijn we eerst even gaan kijken omdat dit voor meerderen de eerste duik op deze stek was.

Plan de campagne was gemaakt en bepakt ging het richting water. Let wel, je moet hier wel een kleine wandeling maken om bij dat water te komen maar liever dit dan de trappen van ‘t Koepeltje bedwingen.

Samen met Harm en Rob v D. ging het avontuur beginnen. Eerst hielden we een koers aan maar toen zagen we een kabel half op en half onder de bodem lopen. Vroeger was het onderwaterhuis van binnen verlicht en werd er ook continu zuivere lucht ingeblazen en dit was de bewuste kabel.

Het werd steeds dieper en ook steeds kouder. We kwamen grote betonnen blokken tegen en losse stukken ijzer en ik begon al te denken dat hier het huis had gestaan maar nu foetsie was maar die kabel liep door !! Toch nog maar volgen en ja hoor op een diepte van 17,5 meter en 9 graden stond daar nog steeds mooi rechtop, “het onderwaterhuis”.

Je kon er nog gewoon in en omhoog naar de luchtkamer. Ademautomaat inhouden want van verse lucht was zeker geen sprake. Weer aan de buitenkant omhoog gegaan om te zien hoe diep de bovenkant lag, 10 meter. Er zat wel een touw aan met waarschijnlijk een boei maar wij hadden het idee dat die niet bovenwater uitstak.

Op de terugweg veel begroeiing en grillige kleiwanden en duinen wat er wel spectaculair uitzag. We waren wel een beetje uit koers geraakt want Harm zag wat waterskiërs van de waterskibaan over ons heen scheuren.

Ik geloof dat iedereen wel een fijne duik heeft gemaakt en het zicht was uitstekend. Goede keus om het huisrif een andere keer te bezoeken.

Groetjes: Robert